Yeşil Kart Nasıl Alınır?
Sosyal bir devlet olmanın gereği olarak, hiçbir sosyal güvencesi olmayan vatandaşlarımıza, sosyal bir güvence sağlamak amacıyla çıkarılan bir kart türüdür. Yeşil karta başvurmak için gereken ön şartlar vardır. Aylık geliri, ailedeki fertlerin kişi sayısına bölündüğünde, çıkan sonuç asgari ücretin 1/3’ünün altındaysa, bu kişilere yeşil kart verilir.
Yeşil karta başvuru şartlarını taşıyan kişiler, bulundukları il veya ilçelerin Yeşil Kart, bürolarına başvurabilirler. Başvuru bürolarına gitmeden önce yanlarında götürmeleri gereken bazı belgeler ve evraklar şunlardır:
Nüfus cüzdanı ve fotokopisi, 2 adet fotoğraf, vukuatlı nüfus örneği, ikametgâh belgesi.
Yeşil Kart bürosunda, Gelir Testi formunu alıp onu doldurduktan sonra gereken diğer evrakları hazırlamaları gerekmektedir. Diğer evraklar şöyledir: Muhtarlıktan fakirlik kâğıdı, tapudan üzerine mal olmadığına dair belge, SSK, BAĞKUR, Emekli Sandığı’ndan bu kurumlarla ilişkisi olmadığına dair belge, Belediye Başkanlığı’ndan belge, Vergi Dairesi’nden belge. Tüm bu belgeleri de tekrar Yeşil Kart bürosuna götürdükten ve Soysal Güvenlik Kurumu, Yeşil Kart sahipleriyle ilgili gerekli incelemeleri yaptıktan sonra, kişiler Yeşil Kartları’nı çıkarıp sağlık haklarından yararlanabilir.
Yeşil karta sahip olan kişiler, hiçbir ücret ödemeden sağlık haklarından faydalanabilirler. Yalnızca eğer ilçede yaşıyorlarsa sevk olmadan ildeki hastaneye gidemezler.