Bahçe Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Yemyeşil doğayı, rengârenk açan çiçekleri görmeyi kim istemez? Güzel bir bahçeye sahip olmak hem psikolojimize iyi gelirken, hem de bizi stresten uzak tutacaktır. Bahçe bakımı ise sabır ve emek isteyen bir iştir. Öncelikle bahçenizin toprak yapısını çok iyi bilmeniz gerekir.
Bunun için yapacağınız ilk işlem toprağın PH özelliğini bilmek, PH özelliğini öğrendikten sonra işe o özelliklere uygun bitkiler dikerek başlayabilirsiniz.
Eğer toprağınız asidik özellik gösteriyorsa: Kamelya, açelya, funda gibi bitkiler yetiştirebilirsiniz; eğer toprağınız bazik özellik gösteriyorsa: sedir ve kiraz gibi meyve ağaçları dikebilirsiniz. Unutmamanız gereken bir diğer husussa toprağınızın derinliğidir. Toprağınız yeterli derinliğe sahip değilse ağaç dikmemenizi öneririz.
Bahçenizdeki toprağa uygun bitkileri seçtikten sonra, bitkilerinizi, ihtiyacı oldukları güneş ışığına göre konumlandırın ve bulunduğunuz şehrin iklim özelliklerine uygun olacak bitkiyi dikin. Bitkilerinizi dikmek için en uygun zaman bahar aylarıdır.
Ağaç dikimi için sonbahar, çiçek dikimi için en uygun mevsim ilkbahardır
Tüm bunları yaptıktan sonra, bahçenize bakım yapmaya başlayabilirsiniz. Öncelikle kıştan kalma, yaprakları, otları bir tırmık yardımıyla temizleyin. Meyve ağaçlarınızın köklerinin hava almasını sağlayın. Bahar ayları bitkilerinizi ilaçlamak için en uygun zamandır. Bahçe gübreleme için uygun mevsimse kış bitkileri için sonbahar; yaz dönemi bitkileri için ilkbahar mevsimidir.
Bahçenizde kıştan kalma çamur birikintileri, balçıklar, çukurlar varsa onlardan drenaj çukurları kazarak kurtulun. Son olarak, çimlerinizi kontrol edin, çimlerin azaldığı yerlere çim ekimi yapın. Bitkileri sulama işlemine önem verin. Son olarak bitkileriniz kadar bahçenizde kullandığız araçların bakımı da çok önemlidir.
Bahçenizde paslanacak çitler vb. ürünler varsa bunların paslanmasını önleyici boya ve bakımını yapın. Otomatik sulama kanallarının bakımını yapın.